Posljedice za organizam: Manjak sna može dovesti do srčanih oboljenja

44444444

Nova studija koja je predstavljena na godišnjem sastanku radiološkog društva Sjeverne Amerike (NSRS), pokazuje povezanost između nedovoljno sna i srčanih oboljenja.
Posljedice za organizam: Manjak sna može dovesti do srčanih oboljenja
Foto: Ilustracija
Istraživači sa Univerziteta u Bonnu u Njemačkoj pregledali su stručno osoblje hitne pomoći koje često radi noćne smjene i izloženo je stresu.

Radiolozi su snimali njihovo srce prije i nakon 24-satne smjene tokom koje su u prosjeku imali tri sata sna. Također su uzimali uzorke urina i krvi, snimali njihov krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Rezultati koje su dobili poslije pokazali su povećanje naprezanja srca, što može biti preteča srčanih problema, kao i porast krvnog pritiska, srčanog ritma i hormona štitnjače koji se oslobaaju usljed velike količine stresa.

Studija je bila vrlo malo i potrebno je još mnogo istraživanja da bi se u potpunosti mogao razumjeti odnos između sna i zdravlja srca. Ipak, naučnici ističu da je njihova studija jedna od prvih koja ukazuje na stvarne učinke nedostatka sna na srce te da bi nastavak istraživanja mogao dati smislen uvid u zdravstvene efekte rada bez sna.

https://www.klix.ba/

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>