Vitamin D: Siguran i jeftin dodatak u liječenju karcinoma

pšš

Britanski naučnici povezali su nizak nivo vitamina D s povećanim rizikom od karcinoma mjehura i svoja su zapažanja, temeljena na sistemskom proučavanju sedam ranijih studija, objavili na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u Brightonu.

Naučnici sa sveučilišta u Warwicku identificirali su povećani rizik od raka mjehura kod učesnika pet razmotrenih studija koji su imali nizak nivo vitamina D.

Ranije istraživanje naglasilo je važnost tog vitamina za smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnih problema, autoimunih bolesti i karcinoma.

Najbolji izvor vitamina D je sunce, a stručnjaci procjenjuju da jako velik broj ljudi ima manjak tog vitamina a da to i ne zna.

vitamin-d

Vitamin D: Veoma važan u prehrani

Vitamin D nastaje prilikom izlaganja sunčevim zrakama i pomaže u kontroli nivoa kalcija i fosfata u organizmu. Sadrže ga namirnice kao što su masna riba (losos, tuna, sardine i skuša) i žumance od jaja, a ima ga u siru, goveđoj jetri i gljivama.

Naučnici su nakon proučavanja studija istraživali stanice mjehura i utvrdili da se one mogu aktivirati i odgovoriti na vitamin D te tako stimulirati imuni odgovor.

Prema riječima autorice studije Rosemary Bland, to otkriće je važno zbog toga što bi imunološki sistem mogao imati ulogu u sprječavanju raka na način da identificira abnormalne stanice prije nego što postanu kancerogene.

Potrebna su dalja klinička istraživanja i ako ona potvrde te rezultate vitamin D bi mogao postati siguran i jeftin dodatak u liječenju karcinoma.

http://www.avaz.ba/

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>